Chat with us, powered by LiveChat
Vaste lage prijzen bij Krakau Reizen vaste lage prijzen       Compleet verzorgde reis bij Boedapest Reizen compleet verzorgd       3 geselecteerde hotels bij Boedapest Reizen geselecteerde hotels
Aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds Aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds

Ontdek de veelzijdigheid van Krakau!

Krakau was tot in het begin van de 17e eeuw de hoofdstad van Polen en wordt door velen de mooiste stad van dit bijzondere Oost-Europese land genoemd. Het centrale marktplein van Krakau, de Rynek Glówny, is de grootste van Europa en behoort tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook de rest van het bijzondere oude centrum is tot Werelderfgoed uitgeroepen. Wanneer u een wandeling maakt door de straten van Krakau, vindt u vele Middeleeuwse invloeden terug, zoals de Koninklijke burcht van Wawel en de Barbakan stadspoort.

Naast het oude centrum, waar u vele bezienswaardigheden kunt vinden, is de Joodse wijk Kazimierz een echte aanrader om te ontdekken. In de karakteristieke wijk Kazimierz vindt u diverse synagogen die zeker de moeite waard zijn om te bekijken. Wanneer u van plan bent om ook een bezoek te brengen aan Auschwitz Birkenau, kunt u dit perfect combineren met een stedentrip naar Krakau. Op circa een half uur rijden van het centrum vindt u de bijzondere Wieliczka Zoutmijnen. Net als het oude centrum van Krakau, behoren de mijnen tot het UNESCO Werelderfgoed.

Lees hieronder meer over de attracties van Krakau

Bezienswaardigheden

Het oude centrum
Het oude centrum is gemakkelijk per voet te verkennen. De bezienswaardigheden van Krakau liggen over het algemeen dicht bij elkaar. In het midden van het centrum vindt u de Rynek Glówny, het grote marktplein. Te midden van dit plein liggen de lakenhallen. Deze hallen kunt u bezoeken voor een mooi sieraad van edelstenen of een ander Pools souvenir. De St. Mary’s Basiliek is ook gelegen op het centrale marktplein. Deze kerk stamt uit de 14e eeuw en hier vindt u kunst van Renaissance, Barok en Gotische stijlen en tijden.

Op de heuvel van Wawel ligt de Koninklijke burcht. Dit imposante bouwwerk uit de 14e eeuw is een bezienswaardigheid die u gezien moet hebben tijdens een bezoek aan Krakau. In de burcht vindt u een aantal musea die u kunt bezoeken. Ook het koninklijk paleis en de mooie kathedraal van het kasteel zijn zeer indrukwekkend. Onderaan de heuvel vindt u de Drakengrot. Het is een bekend verhaal in Krakow dat er vroeger in de middeleeuwen een draak in de grot huisde. Tegenwoordig vindt u voor de grot alleen nog het koperen beeld van de draak, genaamd de Smok Wawelski.

Rondom het oude stadscentrum vindt u het bijzondere Planty stadspark. Dit park is bijzonder omdat het de plaats heeft ingenomen van kasteelmuren die vroeger de stad beschermden tegen vijanden. In de winter is het park sprookjesachtig wit, maar in de zomer en de lente kleurt het park groen en kunt u er heerlijk bijkomen na een wandeling door de stad.

Ook interessant om te bezoeken is het Juliusz Slowacki theater, dat genoemd is naar de dichter. In dit beroemde operagebouw moet u letten op het beschilderde toneelgordijn, een ware trekpleister van Krakau.

De Joodse wijk Kazimierz
Kazimierz was voor de Tweede Wereldoorlog een drukbevolkte Joodse wijk van Krakow. Tegenwoordig is het Joodse inwonersaantal drastisch gedaald maar vindt u nog steeds veel Joodse invloeden terug wanneer u wandelt door deze wijk. Kazimierz is rijk aan historie en er zijn vele synagogen te bewonderen en te bezoeken, zoals de ‘Oude Synagoge’. Deze Orthodoxe synagoge is de oudste en best bewaarde Joodse kerk van Polen. Tegenwoordig is het een belangrijk religieus, sociaal en organisatorisch centrum voor de Joodse gemeenschap. Ook noemenswaardig zijn de ‘Hoge Synagoge’ en de ‘Isaak Synagoge’.

Een opmerkelijke bezienswaardigheid in Kazimierz is het Remuh kerkhof. Dit oude Joodse kerkhof stamt uit de 16e eeuw en wordt niet meer gebruikt. Tijdens de bezetting van Nazi Duitsland werd het kerkhof vernietigd, de muren werden neergehaald en de grafstenen werden gebruikt als vloertegels. Na de oorlog is het kerkhof gerenoveerd en de grafsteen van Remah, Rabbi Moses Isserles, is een van de weinige intact gebleven grafstenen.

De Oskar Schindler’s fabriek, mede beroemd door de film Schindler’s List, bevindt zich ook in de Joodse wijk en is te bezoeken als museum.

Auschwitz Birkenau
Dit is waar de grootste massamoord in de geschiedenis van de mensheid plaats heeft gevonden. Auschwitz Birkenau is het grootste vernietigingskamp uit zijner tijd en geldt daarom als symbool voor de Holocaust. Het complex verkreeg haar naam aan de nabijgelegen stad Auschwitz, gelegen ongeveer 60 kilometer ten westen van Krakau en 280 kilometer van Warschau. Auschwitz Birkenau (1941-1945) bestond uit drie hoofdkampen: Auschwitz I – het administratief centrum, Auschwitz II (Birkenau) – het vernietigingskamp, en Auschwitz III (Monowitz) – het werk kamp.

In 1990 werd het aantal doden in het kamp vastgesteld op 1,1 tot 1,6 miljoen, waarvan 90 procent van het dodenaantal Joden uit bijna alle Europese landen betrof. Er waren vele doodsoorzaken in de kampen. De overgrote meerderheid was vermoord in gaskamers door middel van Zyklon B. Andere slachtoffers werden getroffen door ziektes, uithongering, dwangarbeid, individuele executies en de zogenaamde medische experimenten.

Aan het einde van de oorlog, heeft de SS geprobeerd om al het bewijsmateriaal in de kampen te vernietigen. Veel mensen die iets af wisten van Auschwitz werden opgespoord en vermoord. De SS is er niet in geslaagd om al het bewijsmateriaal te vernietigen. Er bestaan nog steeds vele documenten, voorwerpen en getuigen die de verschrikkingen die zijn gebeurd in Auschwitz Birkenau kunnen omschrijven.

Wieliczka Zoutmijnen
De zoutmijnen van Wieliczka behoren tot een van de oudste, nog inwerking zijnde, mijnen en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. U kunt een georganiseerde tour doen door de mijnen die u langs een route van 3,5 km leidt. Het is een bewonderenswaardige wereld van zouten gangen, kamers en zalen met unieke beelden. De H. Kinga Kapel op 100 meter diepte, is de meest bijzondere bezienswaardigheid. Deze kerk huist fonkelende kroonluchters van zouten kristallen en ware kunstwerken van zout, zoals het laatste avondmaal. Laat u verrassen door de leuke exposities die de geschiedenis van de mijn weergeven en verwonder u over de bijzondere zoutsculpturen, passages en meren in de “ondergrondse stad”.

Musea & Cultuur

Krakau is een bijzondere Poolse stad en is rijk aan cultuur. Na Warschau en Lódz is Krakau de grootse stad van het Oost-Europese land Polen. Krakau beschikt over verschillende beroemde bezienswaardigheden. Hiernaast zijn er vele leuke mythes en tradities in Krakau bekend. Hieronder hebben wij een opsomming gemaakt van de beroemdste verhalen uit Krakau:

Drakengrot
De Drakengrot (Smocza Jama) bevindt zich onderaan de heuvel van Wawel en is de beroemdste grot van Polen. In de Middeleeuwen zou er een kwaadaardige draak hebben gewoond die elke dag gevoerd werd met vee. De heerser van die tijd, Koning Krak, beloofde een huwelijk met zijn dochter aan diegene die de draak zou verslaan. Skuba de schoenmaker slachtte een schaap, vulde het met zwavel en naaide hem weer dicht. De draak at het schaap op, vloog in brand en sprong in de rivier de Wisla. Hierna is de draak nooit meer gezien. Tegenwoordig is voor de drakengrot het standbeeld van Smok, de draak, te bezichtigen

Hejnal
Vanuit de hoogste toren van de Mariakerk wordt elk uur door een trompetblazer een melodie afgespeeld die plotseling afgebroken wordt. Dit signaal wordt de ‘hejnal’ genoemd en werd vroeger gebruikt als signaal om de stadspoorten te openen of te sluiten. De legende over de hejnal is dat er in de Middeleeuwen een torenwachter vanuit de Noordelijke toren van de kerk de Tataren zag aankomen. Hij wilde de inwoners waarschuwen en speelde op zijn trompet. Midden in zijn trompet geluid werd de speler gedood door een pijl. Gelukkig werden de stadspoorten net op tijd gesloten en werd de aanval van de Tataren afgewend. De afgebroken hejnal wordt sinds de 19e eeuw afgespeeld als herinnering aan deze gebeurtenis.

Lajkonik
Op elke eerste donderdag na Sacramentsdag (tweede donderdag na Pinksteren) wordt de ‘Lajkonik’ gevierd. Begeleidt door muziek en verkleed als een Tataar, rijdt de held van het feest de stad in. De man is verkleed als krijger en ‘rijdt’ op een hobby paard. Inwoners van Polen zijn gekleed in traditionele kostuums en lopen met de Lajkonik mee. De processie start bij het klooster in Zwierzyniec en eindigt twee tot drie uur later bij de Lakenhal op de Rynek Glówny.

Kerststallen
De kerststallen van Krakau (Szopka’s) worden elk jaar begin december opgezet. Vele families uit Krakau wedijveren met elkaar om de mooiste zelfgebouwde kerststal. Alle kerststallen worden uitgestald bij de Mariakerk op het Centrale Marktplein. Vele elementen en gebouwen van Krakau worden in de stallen verwerkt, zoals de torens van de Mariakerk of de kathedraal van het Wawel kasteel. Alle kerststallen worden gejureerd, waarna de mooiste in het historisch museum worden tentoongesteld.

Restaurants

Restaurants
Wanneer u in Krakau uiteten wilt gaan hoeft u niet lang te zoeken. Alleen in de historische binnenstad bevinden zich al meer dan 200 restaurants, bars en cafés. De prijzen voor uiteten gaan zijn net iets lager dan in Nederland.
U kunt er voor kiezen om typische Poolse gerechten te proberen, zoals het Poolse nationale gerecht Bigos. Dit gerecht bestaat uit Goulash met varkensvlees, zuurkool, spek, uien en paddestoelen. Maar ook voor de ‘veilige keuze’ zit u goed in Krakau. De internationale keukens, zoals de verschillende mediterrane, zijn ook goed vertegenwoordigd in de stad.

Winkelen

Galeria Krakowska
De Galeria Krakowska is een gigantisch winkelcentrum midden in Krakau. De komst van dit winkelcentrum heeft de status van de buurt enorm omhoog gehaald. Vroeger was het een onbekende buurt, tegenwoordig is er een drukbezocht treinstation. In dit enorme gebouw van glas en staal zijn drie verdiepingen met winkels. De oppervlakte is ongeveer 60.000 vierkante meter en er zijn meer dan 270 winkels, dus alle bekende namen zijn hier te vinden. Daarnaast bevindt zich hier een hele grote supermarkt, een parkeerterrein met meer dan 1400 plaatsen, een food court en een entertainment gedeelte.

Hala Targowa
Geen chique merkkleding in glimmende winkels, maar een doodgewone vlooienmarkt! Ook dat kennen ze in Krakau. Op de Hala Targowa kunt u werkelijk alles vinden; van fruit tot kleding en van antiekwaren tot fietsen. U kunt hier uren snuffelen tussen de rekken, uw ogen uitkijken terwijl u langs de stalletjes loopt en lachen om de kooplieden die in elk land dezelfde tactieken hebben om u naar hun waar te lokken. De markt is dagelijks geopend, maar blijft doordeweeks langer open dan in het weekend. Aan het eind van de middag komen er veel eetstalletjes bij, dus als u van ‘streetfood’ houdt kunt u hier veel voor weinig krijgen.

De wijk Kazimierz
Als u met unieke spulletjes thuis wilt komen, moet u natuurlijk niet naar de grote winkelcentra. Wij raden u aan om de Joodse wijk Kazimierz te bezoeken. Hier kunt u lekker rondstruinen en tegen de leukste winkeltjes aan lopen. Tweedehands boetiekjes, biologische lunchtentjes en mooie designspullen. Als u daar van houdt, moet u zeker Kazimierz gaan ontdekken. En u winkelt dan ook nog eens in een mooie omgeving: de wijk heeft een hoop monumenten en mooie architectuur. Shoppen en sightseeing gecombineerd!

"Het historische Krakau is echt prachtig!"

Bekijk alle reacties