Krakau, de mythes en tradities
Krakau is een bijzondere Poolse stad en is rijk aan cultuur. Na Warschau en Lódz is Krakau de grootse stad van het Oost-Europese land Polen. Krakau beschikt over verschillende beroemde bezienswaardigheden. Hiernaast zijn er vele leuke mythes en tradities in Krakau bekend. Hieronder hebben wij een opsomming gemaakt van de beroemdste verhalen uit Krakau:
Drakengrot
De Drakengrot (Smocza Jama) bevindt zich onderaan de heuvel van Wawel en is de beroemdste grot van Polen. In de Middeleeuwen zou er een kwaadaardige draak hebben gewoon die elke dag gevoerd werd met vee. De heerser van die tijd, Koning Krak, beloofde een huwelijk met zijn dochter aan degene die de draak zou verslaan. Skuba de schoenmaker slachtte een schaap, vulde het met zwavel en naaide hem weer dicht. De draak at het schaap op, vloog in brand en sprong in de rivier de Wisla. Hierna is de draak nooit meer gezien. Tegenwoordig is voor de drakengrot het standbeeld van Smok, de draak te bezichtigen
Hejnal
Vanuit de hoogste toren van de Mariakerk wordt elk uur door een trompetblazer een melodie afgespeeld die plotseling afgebroken wordt. Dit signaal wordt de ‘hejnal’ genoemd en werd vroeger gebruikt als signaal om de stadspoorten te openen of te sluiten. De legende over de hejnal is dat er in de Middeleeuwen een torenwachter vanuit de noordelijke toren van de kerk de Tataren zag aankomen. Hij wilde de inwoners waarschuwen en speelde op zijn trompet. Midden in zijn trompetgeluid werd de speler gedood door een pijl. Gelukkig werden de stadspoorten net op tijd gesloten en werd de aanval van de Tataren afgewend. De afgebroken hejnal wordt sinds de 19e eeuw afgespeeld als herinnering aan deze gebeurtenis.
Lajkonik
Op elke eerste donderdag na Sacramentsdag (tweede donderdag na Pinksteren) wordt de ‘Lajkonik’ gevierd. Begeleidt door muziek en verkleed als een Tataar, rijdt de held van het feest de stad in. De man is verkleed als krijger en ‘rijdt’ op een hobbypaard. Inwoners van Polen zijn gekleed in traditionele kostuums en lopen met de Lajkonik mee. De processie start bij het klooster in Zwierzyniec en eindigt twee tot drie uur later bij de Lakenhal op de Rynek Glówny.
Kerststallen
De kerststallen van Krakau (Szopka’s) worden elk jaar begin december opgezet. Vele families uit Krakau wedijveren met elkaar om de mooiste zelfgebouwde kerststal. Alle kerststallen worden uitgestald bij de Mariakerk op het Centrale Marktplein. Vele elementen en gebouwen van Krakau worden in de stallen verwerkt, zoals de torens van de Mariakerk of de kathedraal van het Wawel kasteel. Alle kerststallen worden gejureerd, waarna de mooiste in het historisch museum worden tentoongesteld.