Chat with us, powered by LiveChat
Vaste lage prijzen bij Krakau Reizen vaste lage prijzen       Compleet verzorgde reis bij Boedapest Reizen compleet verzorgd       3 geselecteerde hotels bij Boedapest Reizen geselecteerde hotels
Aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds Aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds

Symbolen van Polen en Krakau

Wanneer u Krakau bezoekt zult u de Poolse vlag weinig zien. Dit komt door wettelijke restricties. De Poolse bevolking gebruikt daarom andere onofficiële symbolen om de stad te vertegenwoordigen. Lees hier wat meer over de symbolen van Polen.

De Poolse vlag is erg simplistisch. Een wit vlak boven een even groot rood vlak. Deze twee kleuren zijn sinds 1831 de nationale kleuren van Polen. De historie van deze kleurencombinatie ligt in de heraldiek (de kunst van de wapenschilden). Na een roerige geschiedenis werd besloten dat de kleuren van het Pools-Litouwse wapenschild moesten worden gehandhaafd. In 1919 is de huidige vlag officieel aangenomen. Sinds 2004 is er zelfs een Dag van de Poolse Vlag; elk jaar op 2 mei. Deze dag is ingesteld om de Poolse bevolking meer bewust te maken van de geschiedenis en de nationale symbolen. Het is echter geen vrije dag!

Vlag Polen

 

Polen heeft ook een nationaal wapen. Hierop ziet men een rode burcht met drie torens op een blauwe achtergrond. Er boven staat een kroon afgebeeld en aan de onderkant twee openstaande deuren. Tussen die deuren is een adelaar met een kroon te zien. Deze adelaar is het nationale symbool van Polen. Dit komt voort uit de legende dat de grondlegger van Polen een witte adelaar zag en toen besloot zich daar te vestigen. Een Poolse vlag waarop ook het nationaal wapen staat afgebeeld, mag alleen worden gebruikt voor officiële gelegenheden en binnen de zeevaart.

Wapen Polen

Krakau heeft een eigen vlag en een eigen banner. De vlag is hetzelfde als de nationale vlag, maar dan met een blauw vlak in plaats van een rood vlak. Voor de stad Krakau gelden wit en blauw als officiële kleuren.

Vlag Krakau

Tot slot nog de banner van Krakau; die is blauw met een wit diagonaal kruis. Op de plek waar de lijnen elkaar kruisen, staat het nationale wapen afgebeeld. De banner wordt gebruikt wanneer een kroning plaatsvindt.

Banner Krakau

Zowel de vlaggen, als het wapen en de banner mogen niet zomaar worden gebruikt. Er zijn wettelijke restricties voor het tonen van deze symbolen. Om die reden worden er ook een hoop onofficiële symbolen gebruikt bij de vertegenwoordiging van Polen. Voorbeelden hiervan zijn afbeeldingen van de heiligen of van een trompet. Die laatste wordt gebruikt omdat er elk uur in de Sint Marie Kerk een trompet te horen is.
Daarnaast wordt een oranje logo met de Latijnse naam van de stad (Cracovia) veel gebruikt voor promotie door de overheid.

brand

"Het historische Krakau is echt prachtig!"

Bekijk alle reacties