Chat with us, powered by LiveChat
Vaste lage prijzen bij Krakau Reizen vaste lage prijzen       Compleet verzorgde reis bij Boedapest Reizen compleet verzorgd       3 geselecteerde hotels bij Boedapest Reizen geselecteerde hotels
Aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds Aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds

Bezienswaardigheden in Krakau

Krakau (Krakow) is voor velen een nog niet bekende bestemming voor een stedentrip en dat is onterecht. Deze parel in het zuiden van Polen is zeker een bezoek waard. Om goed kennis te maken met deze stad hebben we speciaal voor u onze top 10 samengesteld van must-see bezienswaardigheden in Krakau.  

1. Rynek Glowny – Grote Markt

Rynek Glowny (Pools voor Grote Markt) is het bruisende centrum van krakau. Het plein is ruim 40.000 m2 en is daarmee het grootste plein van Europa. Vroeger was dit de plek om handel te drijven in Krakau. Tegenwoordig is het dé ontmoetingsplek en de perfecte locatie om een verfrissend drankje te drinken op een van de vele terrasjes. Op het plein bevinden zich een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden, zoals de Mariakerk, Raadhuistoren en de Sukiennice (Lakentoren).

2. Mariakerk

De Mariakerk is wereldberoemd en vindt je aan de rand van het centrale marktplein. De basiliek is gebouwd door de Neurenbergse beeldhouwer Veit Stoss. De Mariakerk stamt uit de 14e eeuw en je vindt er kunst terug uit renaissance, barok en gotische tijden. Elk uur wordt vanuit de hoogste van de twee torens van de kerk een bugelsignaal afgespeeld. Dit signaal werd in 1421 afgespeeld om de bewoners te waarschuwen voor een eventuele aanval. Bovenin de kerk bevindt zich een spectaculair uitkijkpunt.

3. Lakenhallen (Sukiennice)

De Lakenhallen of Sukiennice was het handelscentrum van Krakau. Je zou kunnen zeggen dat de Sukiennice het eerste winkelcentrum van de wereld was. Er werden specerijen, zijde, leder en was uit het Oosten verkocht. Ook diende het als exportpunt voor het zout dat uit de Wielinczka-zoutmijn werd gewonnen. Na de brand in 1555 werd het complex herbouwd in renaissance stijl. Bovenin de Lakenhallen is tegenwoordig het Nationaal museum van Krakau gevestigd.

4. Wieliczka zoutmijnen

De Wieliczka zoutmijnen behoren tot een van de oudste nog in werking zijnde zoutmijnen. Het complex staat opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. U kunt een georganiseerde tour doen door de mijnen die u langs een route van 3,5km leidt. Het is een bewonderingswaardige wereld van zouten gangen, kamers en zalen met unieke beelden. De H. Kinga Kapel op 100 meter diepte, is de meest bijzondere bezienswaardigheid. Deze kerk huist fonkelende kroonluchters van zouten kristallen en ware kunstwerken van zout, zoals het laatste avondmaal. Laat u verrassen door de leuke expositities die de geschiedenis van de mijn weergeven en verwonder u over de bijzondere zoutsculpturen, passages en meren in de “ondergrondse stad”.

5. Wawelburght

Boven op de heuvel van Wawel bevind zich het kasteel van Wawel. Tot eind 17e eeuw diende dit complex als koninklijke residentie. Het kasteel heeft maarliefst 71 kamers waarin tegenwoordig de nationale kunstcollectie is gevestigd. Ook op de heuvel vindt u de Wawelkathedraal. In deze kathedraal zijn de Poolse koningen gekroond, ook is hier de koninklijke crypte gevestigd. De Zygmunttoren van de Wawelkathedraal heeft een grote klok waarvan wordt beweerd dat het aanraken hiervan geluk geeft in de liefde.

6. Drakengrot

Onder de Wawelburght is de Drakengrot, de beroemste grot van Polen. Het verhaal gaat dat hier in de middeleeuwen een draak woonde die dagelijks gevoerd werd met schapen en varkens. Koning Krak beloofde dat diegene die de draak zou verslaan met zijn dochter mocht trouwen.

7. Raadhuistoren

Naast de Mariakerk vind je op het Rynek Glowny plein ook de Raadhuistoren. De in 1316 gebouwde toren is maarliefst 70 meter hoog en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Vroeger bevond zich in de toren een gevangenis compleet voorzien met martelkamer.

8. Schindlers List fabriek

Dit unieke museum in Krakau vertelt het verhaal van Oskar Schindler en hoe hij via deze fabriek meer dan duizend Joden heeft kunnen beschermen van de Holocaust van de Duitsers. In het museum leer je meer van Krakau in de jaren 1939 – 1945. Daarnaast zie je in het museum de trap  en het bureau wat ook in de film Schindlers List te zien is.

9. Kazimierz

Kazimierz is een oude Joodsewijk die in de 16e eeuw is toegevoegd aan Krakau, voorheen was dit een eigen stad. Het is nu een levendige wijk met restaurantjes en terassen om even bij te komen met een heerlijke maaltijd of een glas wijn. De vele synagogen en het typische joodse karakter maken Kazimierz zeker een bezoek waard.

10. Barbakan

Barbakan is hét verdedigingswerk van de stad en één van de belangrijkste bezienswaardigheden Krakau. Wie vroeger de stad binnen wilde gaan moest eerst door de toegangspoort van Barbakan. Dit verdedigingscomplex uit de 15e eeuw is zeer goed bewaard gebleven en heeft een prachtige middeleeuwse uitstraling. Binnen dit complex worden jaarlijks middeleeuwse festivals gehouden.

"Het historische Krakau is echt prachtig!"

Bekijk alle reacties